Investera i Peer-to-Peer-lån (P2P-lån)

Peer-to-peer-lån (P2P) är en form av lån där låntagare och långivare är privatpersoner, utan någon mellanhand som exempelvis en bank eller ett annat finansinstitut. Istället använder man sig av en plattform online som matchar låntagare och långivare. P2P-lån är typiskt sett mindre lån, men kan också vara större lån som till exempel lån till bostad.

P2P-lån kan vara ett bra alternativ för både låntagare och investerare. Låntagare får en alternativ långivare som eventuellt kan erbjuda lån som andra finansinstitut och banker inte kan erbjuda. Investerare å sin sida får ett alternativ till att investera i börsen och andra tillgångar.

Börja investera i P2P-lån

För att börja investera i P2P-lån, kan du följa dessa steg:

  1. Registrera dig på en P2P-låneplattform: Det finns många olika P2P-låneplattformar som erbjuder investeringar i P2P-lån. Välj en plattform som verkar seriös och som har bra recensioner. Ett bra exempel på detta är Savelend.
  2. Öppna konto: Efter att du har registrerat dig, kan du öppna ett investeringskonto.
  3. Sätt in pengar: När ditt konto är öppnat, kan du göra en insättning på det. Vanligtvis kan du göra insättningar via banköverföring eller kreditkort.
  4. Hitta lån att investera i: När du har gjort en insättning på ditt konto kan du börja välja lån att investera i. Du kan välja att investera i ett lån eller dela upp din investering och investera i flertalet lån samtidigt. Du bör undersöka lånen noga, så du vet vad du investerar i.
  5. Tjäna pengar på räntan: När du har investerat i ett eller flera lån, börjar du tjäna på räntan som låntagaren betalar tillbaka till dig. Hur mycket pengar du tjänar beror på vilken plattform du använder och vad för lån du investerar i.

OBS! Det är viktigt att notera att P2P-lån är riskfyllda investeringar och det finns en risk att låntagaren inte kan betala tillbaka lånet. Därför är det viktigt att undersöka plattformen och lånen noga innan man börjar investera och också ha en strategi för att sprida sina risker i olika investeringar, det vill säga diversifiera.